Munkába járás költségtérítés

2022. december 7.

Varga Mihály
Pénzügyminiszter
Pénzügyminisztérium

1051 Budapest, József nádor tér 2-4

Tisztelt Miniszter Úr!

A 39/2010. (II. 26.) Korm. rendelet a munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésről 4. § (1) bekezdése rendelkezése alapján, az (1) bekezdés szerinti mértékben a munkáltató munkavállalóknak a munkába járáshoz hozzájárulást köteles fizetni. A hozzájárulás mértéke a 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) (2) bekezdése szerinti összeg, 15 Ft/km 60 % mértékéig jár a meghatározott esetekben, a különbözet a munkáltató mérlegelése alapján adható, mely után adófizetési kötelezettség nem keletkezik.

Fenti összeg akkor jár a munkavállalónak, ha a rendeletben meghatározott egyéb módokon munkahelyét nem tudja megközelíteni, illetve abban az esetben, ha csak hosszú várakozással tudná azt igénybe venni.

A közlekedési dolgozók esetében ez a térítés elsősorban a járművezetők esetében kerül alkalmazásra, hiszen az ő munkakezdésük, illetve munkavégzésük idején még/már menetrend szerinti járatok nem közlekednek, éppen a munkakör sajátosságai miatt.

A Szja tv. által meghatározott 15 Ft azonban az üzemanyag árának emelkedése miatt már eddig sem volt értelmezhető, a 2022. 12. 06. napján megszűnt hatósági árkorlátozás következtében átlagosan csupán az emelkedés mértékét fedezi. Kérjük támogatását és a törvénymódosító indítvány beterjesztését az összeg törvényben meghatározott értéket a mai árakhoz igazító emelése érdekében!

Megítélésünk szerint vagy továbbra is rögzített összegben lehetne meghatározni a térítés mértékét, ahol a 15 Ft 56 Ft-ra emelkedne.

Jobb megoldás lenne azonban, ha a rögzített érték helyett az eddigi 15 Ft/km helyett alkalmazott összeg helyébe a NAV által meghatározott aktuális üzemanyagár és norma kerülne meghatározásra a havi elszámolás esetén, amely az árváltozást rugalmasan követve tudja kezelni.

Kérem, esetleges illetékesség hiányában tájékoztatni szíveskedjen, melyik minisztériumhoz fordulhatok kérésemmel!

Tisztelettel:

Naszályi Gábor elnök

 Egységes Közlekedési Szakszervezet

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük