Közös célunk, egy olyan érdekvédelmi tömörülés kialakítása, mely az új Munka Törvénykönyve által teremtett, minden eddiginél szigorúbb keretek között is képes a hatékony, erőteljes munkavállalói érdekképviseletre és összefogásra. Az Egységes Közlekedési Szakszervezet nem egy új szakszervezeti tömörülés, hanem meglévő szakszervezetek, alapszervezetenként együttműködő rendszere. Az általunk létrehozott új szakszervezeti modell arra a jogos és egyre többet hangoztatott tagsági igényre ad választ, hogy egységben nagyobb erőt képviselünk. Az új rendszerben az alapszervezetek a helyi problémákat továbbra is kezelik, így még gyorsabban jut el az információ a tagság felé. Stratégiai feladatokat, a munkáltató(k) és más, külső partnerek (pl. törvényalkotók) felé irányuló érdekképviseletet együtt, egységesen, közösen, az egyes alapszervezeteknél már hatékonyan működő alapokat felhasználva – és a tagság nagy számából adódóan – ERŐS háttérbázis tudatában végezzük el.

Várunk mindenkit,

 • aki szeretne egy korszerű, a jelen kihívásainak megfelelő, aktívan működő szakszervezet tagja lenni.
 • aki úgy gondolja, nem a szakszervezet van a vezetőiért, hanem a vezetők a munkavállalókért.
 • aki úgy gondolja, a tagság hozza meg a döntéseket, a vezetőik pedig képviselik a tagságot.
 • aki velünk együtt úgy gondolja, a BKV-n belül működő 26 szakszervezet sok, és nem képes egységes fellépésre, illetve ha igen, minek 26?
 • aki hisz benne, hogy együtt, erős támogatással jobb pozícióból tárgyalhatunk bérről, KSZ-ről!
 • aki jelenleg nem szakszervezeti tag, illetve aki eddig az volt, de elégedetlen szakszervezetének működésével.

AZ ÚJ SZAKSZERVEZETI MODELL PROGRAMTERVEZETE

 1. Hosszú távú Kollektív Szerződés megkötése, mely túlnyúlik a BKV Zrt határain. A szakszervezeteknek nem célja a kiszervezés támogatása, viszont az európai gyakorlatot és mintákat alapul véve, szükségesek azon jellegű megállapodások, mely során a kiszervezett dolgozók foglalkoztatási, bérezési és juttatási feltételei továbbra is biztosítottak maradjanak.
 2. Hosszú távú bérfelzárkóztatási program elindítása! Európa városi közlekedési rendszereihez mind hasonlóbb kihívásokkal találjuk szembe magunkat. A BKV Zrt és a budapesti közösségi közlekedésében komoly szerepet felvállaló munkavállalók számára a biztos munkahely megőrzése mellett egzisztenciális biztonságuk és családjuk fenntartása is első számú szempontként jelentkezik.
  Célunk olyan programok kidolgozása, melyek hozzájárulnak a szakszervezeti tagok ismereteinek, tudásának bővítéséhez. A jogbiztonság és egyéb háttérfeltételek kialakítása az egyének, a szakszervezeti tagok érdekei, elképzelései szerint. A munkaügyi kapcsolatok, szerződések és jogi útvesztők közötti tisztánlátás megteremtése.
 3. Új szolgáltatási rendszer kialakítása szakszervezeti tagoknak. Például olyan tagkártyák kibocsátása, melyek az egyén számára kedvezőbb szolgáltatásokhoz való hozzájutást biztosít.

A részletes program kidolgozását megkezdtük. Minden tevékenység nyílt mederben folyik az új szakszervezeti struktúra kialakítása és működése során!

Minden javaslat, vélemény meghallgatásra talál. A szervezet nyílt és minden érdeklődő kérdésre válaszolunk.

Sokan kérdezik, mit tesz a szakszervezet, miért lenne értelme tagnak lenni. A válasz egyszerű: csak szervezeti formában lehet valós érdekképviseletet ellátni. Természetesen ott, ahol kollektív szerződés hatálya alatt foglalkoztatják a munkavállalókat, ezt azok is megkapják, akik egyetlen szervezetnek sem tagjai, hiszen a jelenlegi jogszabályok szerint minden dolgozó a KSZ alá tartozik, függetlenül a szervezeti hovatartozástól. Van azonban egy mára lényegében ismeretlen elv, a szolidaritás, amelyet talán a klasszikusoktól kölcsönzött mondattal lehet legegyszerűbben megfogalmazni: „mindenki egyért, egy mindenkiért”. Persze azt is tudjuk, hogy sokan azt gondolják, ma már semmit nem tudnak elérni a szakszervezetek. Ezt legegyszerűbben úgy lehetne cáfolni, ha nem lennének. Ezt azonban nem ajánlatos kipróbálni! Mert mindig lehet a jelenleginél rosszabb. Az aránytalan erőviszonyok miatt a munkavállalók egyénileg teljesen kiszolgáltatottá válnának. Meg lehet kérdezni erről a magánvállalatoknál, az érdekképviselettel nem rendelkező munkáltatóknál foglalkoztatott dolgozókat.

De miért az EKSZ?

 • Fontos tudni, a befizetett szakszervezeti tagdíj csökkenti az adóalapot!
  Vagyis a levont tagdíjnak nagyjából az egyharmadát visszakapod.
 • Az EKSZ az első perctől 0 százalék önrésszel nyújt munkavállalói felelősségbiztosítást.
  Ráadásul az éven túli eseményeket is, melyeket a biztosító jogszabályi tiltás következtében nem térít, szintén megtérítjük, a belépést követő naptól! Jogsegély biztosításunk alapján közlekedési esemény esetén szakértő jogászt biztosítunk tagjaink számára.
  • Tagjaink biztosítására több, mint tízmillió forintot fizettünk ki az elmúlt évben. Ebből közel másfél milliót a biztosító által nem rendezett éven túli káresemények kifizetésére.
 • Azt tapasztaljuk sajnos, hogy közülünk egyre többen nem érik meg a nyugdíjkorhatárt.
  Ez szörnyű. Aktív tagjainak halála esetén az EKSZ egyedülálló módon 
  150 000 forint támogatást nyújt az elhunyt dolgozó hozzátartozóinak,
  temetési segély formájában.
  •  Még soha nem volt ennyire fontos ez a segítség, mint most, a járvány idején. A Covid időszak alatt közel egymillió forint temetési segélyt fizettünk elvesztett tagjaink családjának.
 • Virtuális pénztárca is jár tagjainknak, évente felhasználható 6000 forintos kerettel,
  sport- vagy kulturális rendezvények jegyvásárlására, szociális támogatásra.

Számlázási név, cím: EKSZ 1165 Budapest, Bökényföldi út 122. Adószám: 18056192-1-42

 • Gárdonyi, légkondicionált szobákkal, medencével felszerelt
  üdülőnket kedvezményesen vehetik igénybe tagjaink, akár a virtuális keret terhére is.
 • Gyermekek születési esetén 15 000 Ft-tal támogatjuk a családot,
  a gyerekeknek pedig 14 éves korukig Mikuláscsomaggal kedveskedünk.
 • A CLB biztosítási alkusz segítségével már a honlapról is megkötheted biztosításodat.
 • A Generali VIP partnereként jelentős kedvezménnyel köthetsz náluk biztosítást EKSZ tagként.
 • Díjmentes számlacsomagot biztosítunk számodra, szerződött partnerünkön, a CIB Bankon keresztül (Részletek: CIB BANK – Egységes Közlekedési Szakszervezet (egyksz.hu))
 • Vodafone-os csomagjainkat is választhatod, ahol 5490 forintért már korlátlan csomagot is kaphatsz.
 • További kedvezményes ajánlatainkat is megtalálod a honlapon: Szolgáltatások – Egységes Közlekedési Szakszervezet (egyksz.hu)

Gondold végig:

·       Többet kapsz, mint amennyit tagdíjban befizetsz.

·       Negyedévenként
megjelenő újságunkon kívül a fontosabb eseményekről honlapunkon is
(www.egyksz.hu) tájékozódhatsz, ahol a hírlevélre történő feliratkozást
követően napra kész információkat küldünk.

·       Ezen kívül elérhetőek vagyunk a Facebookon is: Egységes Közlekedési Szakszervezet | Facebook