Nyílt levél Baranyai Zoltánnak, a KKSZ elnökének

Kedves Zoltán!

Alulírott Naszályi Gábor, mint az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke felszólítalak, hogy haladéktalanul kezdeményezz tárgyalásokat az általatok, mint Közúti Közlekedési Szakszervezet által 2021. augusztus 12-én aláírt, 31828—001/2021-V iktatószámú megállapodás hatályon kívül helyezése ügyében!

Indokolás:

Ezen megállapodás elfogadásával az Általad vezetett szakszervezet ismételten elárulta és eladta a Volánbusz dolgozóit. Sajnálatosan nem csupán a KKSZ által képviselteket, hanem valamennyi munkavállalót. Ezen túlmenően olyan hivatkozási alapot teremtettetek, amely valamennyi munkáltatónak eszközt adhat a kezébe, így ágazattól függetlenül minden munkavállalói alapvető emberi jogát, a szabadsághoz való jogot váltottátok aprópénzre valamilyen homályos egyéni érdek által vezérelve.

A megállapodás vitatott pontja az alábbi:

„Felek megállapodnak, hogy jelen Megállapodásban foglaltakon kívül a munkavállaló egyéb pótlékra nem jogosult, minden, jelen Megállapodásban nem nevesített további pótlék a pénzkezeléssel és értékesítéssel kapcsolatos, illetve az egyéni munkaszerződésekben foglaltak kivételével – megszűnik, ideértve az Mt. 143. (4) bekezdése szerinti, heti pihenőnap (pihenőidé) biztosítása nélküli száz százalék bérpótlékot.”

Korábban, a hatályos MT. bevezetésekor a KKSZ megállapodott délutáni 20, illetve az éjszakai 40%-os bérpótlék eltörlésében, helyette egy 15% mértékű éjszakai pótlék került bevezetésre. Mindenki pontosan tudja, mekkora vesztesége származott, illetve származik ebből a mai napig a dolgozóknak. Elfogadtátok azt is, hogy a készenléti idő nem része a munkaidőnek, így a munkavállalók szabadidejét, az életük jelentős részét adtátok el. Mondhatjuk, az emberek életével kereskedtetek, hiszen az elismert munkaidejükön felül akár 30-40 %-kal többet kellett a munkahelyükön tölteni.

Sorolhatnám sokáig bűneiteket, de fölösleges. A baj az, ismételten bizonyítottátok, bármire képesek vagytok, az emberek nem számítanak! Mivel a foglalkoztatóval összejátszva kigolyóztatok minden más képviseletet, így sajnálatos módon a többi érdekképviselet csak tiltakozni tud. Ami szomorú, nem is a munkaáltató, hanem egy magát érdekképviseletnek nevező szervezet tevékenysége ellen.

Ráadásul ismételten egy másik szakszervezeti vezetőt pocskondiázol. Láthatóan elsődleges célod a hegemónia megtartása, a többiek teljes kiszorítása. Az általam vezetett szervezet egy korábbi döntés következtében, a budapesti agglomerációs szolgáltatás kiszervezése okán került a Volánbusznál a munkaügyi kapcsolatokba. Hiába azonban a közel negyven százalékos képviseletünk, csupán tájékoztatókat kapunk a döntésekről, jó esetben, illetve informális fórumokon vehetünk részt. Hiszen a KKSZ minden visz. Bizonyára Szabolcsból jobban látod, mi a mi dolgozóink érdeke, mint mi itt helyben.

Azt írod: „Mi is tudjuk, hogy az autóbuszvezető a vezénylő kérésére elsősorban nem a pótlék miatt jön be a kollégája helyett dolgozni, hanem azért, mert egy következő alkalommal Ő is kerülhet rendkívüli helyzetbe, amikor helyette is be kell hívni valakit a tervezett szabadnapján.”

Azt kell mondjam, nagyon és nagyot tévedsz. Az igazság az, hogy a munkavállaló a munkabérért dolgozik, ismeretbővítésként idézném számodra a hatályos jogszabályt: „A munkáltató a munkavállalónak munkabért köteles fizetni, a felek ettől eltérő megállapodása érvénytelen.” Vagyis, bármilyen hihetetlen számodra, a munkavállaló azért dolgozik, hogy bért kapjon a munkája ellenértékeként, vagyis eladja a munkaidejét a foglalkoztatónak. Ez az alaphelyzet. A havi munkaidőt törvény szabályozza, nevezetesen ahány munkanap van adott hónapban, ez a havi munkanapok száma, annyiszor kell 8 órát venni, ez a havi munkaidő. És ami ezen felül van, azért bizony a munkáltatónak mélyebben kell a zsebébe nyúlni. Ilyenkor a munkavállalói kicsit közelebb kerül ahhoz a bérszínvonalhoz, amelyen valójában foglalkoztatni kellene őt. Ha viszont még a szabadnapján is dolgozik, azt már nem alapáron, hanem annak kétszereséért adja el. Erre jog szerinti felhatalmazása van! Ez a kiemelt Mt. 143. (4) bekezdése: „(4) A munkaidő-beosztás szerinti heti pihenőnapra (heti pihenőidőre) elrendelt rendkívüli munkaidőben történő munkavégzés esetén száz százalék bérpótlék jár. A bérpótlék mértéke ötven százalék, ha a munkáltató másik heti pihenőnapot (heti pihenőidőt) biztosít.”

Az a zagyvaság, amit ezzel kapcsolatban összehordsz, köszönőviszonyban sincs a valósággal. Ugyanis az, hogy a munkáltató kivel pótolja a kiesett munkavállalót, az az ő feladata, nem a dolgozóé! Éppen azért került be az MT.-be a 100% bérpótlék, hogy a munkáltató tudja motiválni a szabadnapos dolgozót! Te ezt a pénzt egyszerűen elvetted a jogosulttól, és megállapodtál abban, hogy a vezénylő kötelező érvénnyel berendelheti őt a törvényesen járó pótlék megfizetése nélkül! Eszednél vagy, Zoli? Az meg, amit írsz, teljesen értelmetlen azért is, mert abban az esetben, ha a dolgozó az általad említett formában elcseréli a szolgálatot, az azt jelenti, másik szabadnapot kap, tehát eleve nem jár a 100% bérpótlék, csupán 50. Ráadásul, ha még emlékeznél arra az időre, amikor Magad is dolgoztál, tudnád, van olyan együttműködés a vezénylők és a vezényelt dolgozók között, hogy ezt megoldják viszonossági alapon, mikor mindenki jól jár, és minden jogkövetkezmény nélkül egyszerűen elcserélik a két műszakot.

Sajnos, ahova beteszitek a lábatokat, mindenhol romlanak a foglakoztatási feltételek a munkavállalók számára. A szakszervezetek éppen az ilyen magatartás miatt veszítik el a dolgozói bizalmat. Ráadásul megítélésem szerint jogosan. Gondolj bele! Te, mint a MASZSZ elnökségi tagja ilyen gondolkozással mindenhol rontod az előnyös béralkuk megkötését, hiszen innentől kezdve bármely munkahelyen csaknem szabadnap nélkül tudják pótlék nélkül foglalkoztatni a munkavállalókat, ha megállapodást kötnek erről! Pedig ahol napi gyakorlatként alkalmazzák az elvont pihenőnapi munkavégzést (pl. BKV), a dolgozóknak ez havonta több tízezer Ft többletjövedelmet eredményez! Áruld el nekem, Te valójában kinek az érdekeit képviseled? Azt látom, hogy kiét nem.

Mi 2018-ban számos helyen tüntettünk a „Rabszolgatörvény” ellen! Te hol voltál akkor? Engem, mintegy szórakozásból négy alkalommal fújtak le gázzal, napokig nem láttam, egy-egy alkalommal órákig levegőt is alig kaptam. Tiltakoztunk a munkavállalók rabszolgasorba kényszerítése ellen. Te most éppen ezt segíted elő! Mert még azt sem mondhatom, hogy asszisztálsz hozzá, hiszen tevőlegesen eladod a dolgozókat a munkáltatónak, eladod a szabadságukat, a szabadidejüket, az életüket. Lehetővé teszed, hogy még a korábbihoz képest is jobban kizsákmányolják, kizsigereljék a dolgozókat! Leértékeled a munkájuk értékét, hiszen olcsóbban tudja a munkáltató azt megvásárolni. Zoli! Egy érdekképviseleti vezető, akinek lehetősége van odaülni a tárgyalóasztal mellé, mint ahogy Neked van, pont ennek az ellenkezőjét kell tegye! Tudom, onnan kapod a fizetésedet, de csak addig, míg a képviselt dolgozók bizalma ott tart Téged, ahol vagy. Szerintem ennek a bizalomnak augusztus 12-én vége szakadt. Gondolj bele, he tényleg elfogy a bizalom, elveszik a státusz, Neked is ennek és a korábbi, általatok kötött megállapodások hatálya alatt kell majd dolgoznod! Te kit fogsz akkor szidni? A kérdés természetesen költői…

Üdvözlettel:

Naszályi Gábor elnök

EKSZ

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük