Hírek

Tájékoztató

Tájékoztató

Kedves EKSZ Tagok!

Az elmúlt heti felelőtlen és pontatlan helyi munkáltatói kiszivárogtatásokat követően mindannyian nagyon vártuk, hogy a mai napon a BKV Igazgatósága dönt az előttünk álló időszak foglalkoztatási feltételekről, az újonnan bevezetni kívánt megoldásokról és azok díjazásáról. Sajnos hivatalos és végleges döntés még nincs, ami azért is elkeserítő, mivel április elsejétől kerül a rendszer bevezetésre, sokan már a beosztásukat is ennek alapján kapták meg. Jogos elvárás e munkavállalók részéről, hogy tisztában legyenek a foglalkoztatásuk egyik, ha nem a legfontosabb elemével, a jövedelmük alakulásával. Az sem elfogadható, hogy a szakszervezeteket a kidolgozásba nem vonta be a munkáltató, csupán a döntést követően véleményezésre lesz lehetőség.

Másik fontos esemény, hogy a BKK vezérigazgatója a korábbi, Vitézy Dávid által megteremtett hagyományt folytatva, ismét további kiszervezéssel kapcsolatos terveiről nyilatkozott. Az EKSZ, csatlakozva a BKSZSZ-hez, határozottan visszautasította az ilyen irányú elképzeléseket, ahogy sokszor tettük ezt korábban is. Ezt követően Tüttő Kata főpolgármester-helyettes válaszában arról tájékoztatott, miszerint a BKK vezérigazgatója nyilatkozata nem a Fővárosi Önkormányzat álláspontját tükrözik.

Csatlakozunk és egyetértünk azzal az állásponttal is, miszerint a jelen helyzetben kifejezetten káros ilyen nyilatkozatokkal riogatni azokat a dolgozókat, akik példamutatóan és önfeláldozóan végzik jelen vészhelyzetben is a munkájukat, fővárosi közszolgáltatási feladatot látva el. Éppen elég bizonytalanság jellemzi a mai állapotokat, nem beszélve az egészségügyi kockázatokról.

Mindannyian emlékszünk az őszi BKK-s botrányra, mikor az utasokat uszították a járművezetőkre. De még jobban emlékszünk arra az aknamunkára, amit már a járványidőszakában végzett a közlekedési központ, amikor először az elsőajtózás felfüggesztést, majd a jegyárusítást felfüggesztést, utóbb pedig a járművezetők kordonnal történő elkerítését akarták megakadályozni.

Most az ő döntésükön múlik, milyen térítést kapnak ebben a kritikus időszakban a dolgozók. A jelek egyelőre nem túl biztatók, de az EKSZ elkötelezett a minél jobb eredmény kiharcolásában, szükség esetén a bértárgyalások alkalmával sikeresen működő teljes munkavállalói összefogással.

EKSZ

CLB
Generali biztosítások