Hírek

Koronavírus VU

Kedves EKSZ Tagok!

koronavírus-járvánnyal kapcsolatban bevezetésre kerülő megelőző- és óvintézkedésekkel kapcsolatban korábban konzultációt kezdeményeztünk a BKV-val, mint munkáltatóval. A konzultáció célja egyrészt az volt, hogy megtudjuk, milyen intézkedésekre számíthatunk, másrészt elmondtuk, milyen intézkedéseket várunk el mi, mint munkavállalói képviselet. Az általunk javasolt megoldásokra ugyan nyitott volt a munkáltató, a végrehajtási utasításban azonban nem szerepelnek. 

A mai napig ezek közül a tulajdonos döntése alapján teljesültek bizonyos elemek, így az elsőajtózás és a jegyárusítási kötelezettség felfüggesztése. A VU és az arra adott EKSZ állásfoglalás az alábbiakban olvasható:

1.png

2.png

 

Az utasítás több pontjával nem értünk egyet. Folyamatban lévő konzultációnkban feltett kérdéseinkre, intézkedési javaslatainkra még nyomokban sem kapunk választ. A vállalat részéről szinte semmilyen intézkedést, vállalást nem tartalmaz. A távmunka bevezetésével elviekben egyetértünk, de a BKV-nál a távmunkavégzés lehetősége csak nagyon szűk korlátok között végezhető, a dolgozók döntő többségét nem érinti a lehetőség.

Ugyanakkor nem tartalmaz semmilyen utasítást a szolgáltatásban közvetlenül részt vevő dolgozókra nézve. Szerencsére a tulajdonos a megrendelő korábbi utasítását felülbírálva felfüggesztette az elsőajtós felszállási rendet, valamint a fedélzeti jegyértékesítési kötelezettséget. Ez megegyezik kérésünkkel, megítélésünk szerint ebben az utasításban szerepeltetni szükséges. Sokkal fontosabbnak tartjuk, mint az ölelkezés mellőzésére történő figyelmeztetést.

Nem tartalmazza az utasítás az általunk kért személyes kézfertőtlenítőszer kiosztását. Továbbá semmilyen intézkedést nem találunk benne. ami alapvető elvárásunk, miszerint az Ön által is hivatkozott Mt. kötelező a munkáltató az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételeinek biztosítására.

Nem tartalmazza az utasítás a munkahelyek (járművek vezetőfülkéinek stb.) takarítására és fertőtlenítésre vonatkozó rendelkezést. Az egész VU tervezet nem tartalmaz mást, mint a hírekben folyamatosan hallott általános felhívásokat. Elvárásunk éppen az lenne, hogy a BKV, mint a fertőzésnek különösen kitett munkahelyen foglalkoztató munkáltató saját speciális helyzetére érvényes intézkedéseket hajtson végre.

A személyes fertőtlenítőszerek kiosztásán kívül nagyon fontos a tartózkodókban, telephelyeken, kocsiszínekben, végállomásokon központilag biztosítani fertőtlenítőszert. Információink szerint ez meg is történt, azonban nem szerepel az utasításban az a rendelkezés, hogy a veszélyeztetett időszakban ennek folyamatos pótlásáról, a normál helyzettől eltérő rendben gondoskodni kell.

Különösen aggályos a 10. pontban szereplő kötelezettség. Mai napig nem született meg a karanténra érvényes jogszabályi rendelkezés. Az ön által kiküldött önkéntes karanténra vonatkozó ellátás nélküli kéthetes időszakkal nem értünk egyet. Bizonyára ezekre az esetekre lesz törvényes direktíva, ami nem lehet azzal egyező, amit az utasítás tartalmaz. Addig sem tudunk egyetérteni a 10. pontban foglaltakkal és elfogadhatatlannak tartjuk annak életbe léptetést.

Nyilván ezt a VU-t felsorolt és további fel nem sorolt kifogásolt tartalmi elemek miatt elfogadni nem tudjuk, a valódi szükséges teendők közül szinte semmit nem tartalmaz, csupán látszatintézkedéseket.

Az EKSZ a megkezdett konzultáció folytatását javasolja. Javasoljuk továbbá, hogy a konzultációban már részt vevő munkavállalói szervezeteken kívül további érdekképviseletek is kerüljenek bevonásra, amannyiban egyetértenek álláspontunkkal, tekintettel a helyzet súlyosságára és a felelősség mértékére.

Üdvözlettel:

Naszályi Gábor

 

 

 

CLB
Generali biztosítások