Hírek

Koronavírus

Koronavírus

Kedves EKSZ Tagok!

A mai napon az EKSZ és KAPSZ közösen kezdeményezett konzultációján a következő egyeztetések zajlottak:

A BKV várja a kormány pandémia-tervre vonatkozó módosított ajánlását. Ez sajnálatosan annak ellenére nem készült el, hogy közel két hónapja minden fórumon világméretű járvány kitöréséről hallunk. A jelenlegi terv csupán az influenzajárványra érvényes előírásokat tartalmaz. Ezen kívül a tulajdonos főváros is intézkedéseket ír elő. Koronavírusra aktualizálják majd a meglévő járványügyi – influenza pandémia – tervet, folyamatosan cserélik a mosdókban a kézmosószert fertőtlenítőszerre. Kérésünkre a napokban megvizsgálják az egyéni fertőtlenítőszer kiosztásának lehetőségét is.

Az ATÜI igazgatója a BKK-hoz fordul, továbbítva kérésünket, miszerint a járvány időtartamára engedélyezzék az elsőajtós felszállás és a fedélzeti jegyárusítás felfüggesztését. Mindez napokig is eltarthat, miközben akár már most is késésben vannak az intézkedésekkel, hiszen tegnap óta nem csupán vírushordozók lehetnek az utasok között, hanem tényleges fertőzések is kiderültek. Megítélésünk szerint a cégvezetés egyetért azokkal az intézkedésekkel, amiket a szakszervezet elvár, sőt önálló elképzelése is van a megelőzésre, ám úgy tűnik, a cégvezetésnek mindenhez engedélyt, de legalábbis hozzájárulást kell kérnie. Mint ismert, az EKSZ egyebek között az elsőajtós felszállás és a járművezetőnél történő jegyvásárlás felfüggesztését, a járművezetők számára egyéni kézfertőtlenítők kiosztását, valamint az utastér gyakori teljes fertőtlenítő takarítását kérte.

Az elmúlt évben tesztelte az illetékes terület annak a fertőtlenítő bevonatnak a hatékonyságát, mely akár heteken, hónapokon keresztül elpusztítja a felületre került kórokozók jelentős részét. A tesztek alapján ez 80 %-os hatékonysággal működött is, így a vállalat közbeszerzést írt ki a szerre. A mai napig azonban még a közbeszerzési eljárás sem zárult le, úgyhogy ez a szer a közeljövőben nem kerül bevetésre a fertőzésveszély további csökkentése érdekében.

  • Az elsőajtózás felfüggesztését a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezetésével kell engedélyeztetni,
  • az igazoltan hatékony takarító-fertőtlenítő szer beszerzésére kiírt pályázat még le sem zárult.
  • Az egyéni kézfertőtlenítőket talán kioszthatná a cég önállóan is, ám a cégvezetés erre is csak ígéretet tett: megvizsgálják a lehetőséget. Arra is egyelőre csak ígéretet kaptunk, hogy a cég lehetőleg minden olyan járművet forgalomba küld, amelyben ajtóval zárható vezetőfülke van. Ez ugyanis fontos elem a közvetlen fertőzés megakadályozásának.
  • még napokig is letarthat, mire a BKV nagy erőkkel megkezdi a megelőző intézkedéseket.
  • A megbeszélésen a szakszervezet nem kaptunk kielégítő választ arra sem, hogy milyen illetményt kapnak azok a BKV-sok, akik esetleg karanténba kerülnek. Pedig ez is igen fontos és ebben a helyzetben érthető gyakorlati kérdés. Egyelőre úgy néz ki, a diagnosztizált dolgozók betegállományba kerülnek.
  • Elképzelésünk szerint a karanténba zárt dolgozókat állásidőre járó juttatásban kell részesíteni, a fertőzést elkapókat pedig üzemi balesetre járó juttatásban. Sajnos azonban ez egyelőre csak akkor lenne járható, ha bizonyítottan munkavégzés közben fertőződött meg a munkavállaló.

Egyelőre itt tartunk, de a munkáltató jövő hét elejére elkészít egy intézkedési tervet, melyet a szokásos 15 napos határidő jelentős lerövidítésével kíván véleményeztetni, ezt követően bevezetni. Folytatás következik.

EKSZ

CLB
Generali biztosítások