Hírek

Kánikula : feljelentette a BKV-t a szakszervezet

Kánikula : feljelentette a BKV-t a szakszervezet

Hatósági bejelentést tett a BKV-nál tapasztalt munkakörülmények miatt az Egységes Közlekedési Szakszervezet. Az EKSZ szerint a cégvezetés, akárcsak a Volánbusz vezetése többszöri írásbeli kérés ellenére sem tesz eleget a hőségriadó idejére vonatkozó munkavédelmi törvényben foglalt előírásoknak.

Nem érdemes tovább levelezgetni a BKV illetékeseivel a munkavállalók, zömében a buszvezetők munkakörülményeinek a javításáról, mert a cégvezetés a minimális kánikulai intézkedéseken túl már arra sem veszi a fáradságot, hogy megválaszolja a szakszervezet jelzéseit – közölte Nemes Gábor, az EKSZ elnöke, miután ma mindössze egy osztályvezetői semmitmondó választ kapott a hőségben elvárható intézkedéseket sürgető levelére.  Az elnök azt tartja leginkább aggályosnak – s ezt írta a bejelentésében is -, hogy a fővárosi és az állami tulajdonú cégnél, a Volánbusz Zrt.-nél is figyelmen kívül hagyják az országos tisztiorvos által kiadott hőségriadót, s nem tartják be a szabad téren végzett és minimum közepesen nehéz fizikai munkát végző járművezetők foglalkoztatási körülményeire vonatkozó előírást. Az elnök panaszolja azt is, hogy a BKV a különösen a hosszú buszvonalakon – 98-as, 197-es, 161-es – sem biztosítja a járművezetők számára az óránkénti pihenőt, sőt egyes végállomásokon még arra sincs lehetőség, hogy két forduló között hűvös helyen várakozzanak a sofőrök.

A Volánbusz területén, például a 22-es viszonylaton több órán keresztül sem hagyhatják el a járműveket, mert azokkal esetenként bevásárló centrumok parkolójában kénytelenek várakozni a tűző napon. Ez embertelenség. ráadásul különösen veszélyes is, hiszen a napon kínlódó sofőröknek ezek után utasok ezreit kell biztonságosan és türelmesen szállítaniuk – szögezi le Nemes, megjegyezve: ebben a forróságban az utasok is egyre türelmetlenebbek, s az ostor mindig a járművezetőn csattan. Azokon is, akik indulás előtt a tűző napra állított járművekben „pihentek”. Nem csoda, ha egyre több az összeszólalkozás a járművezetők és az utasok között – véli az elnök. 

CLB
Generali biztosítások