Hírek

Ellenőrzések

Ellenőrzések

Kedves EKSZ Tagok!

BKK BKV ellenőrzések

Bizonyára sokan hallottátok, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vizsgálta a BKK és a BKV által lefolytatott ellenőrzések jogszerűségét.

A hatóság megállapítása szerint a korábbi gyakorlat sérti az Infotörvényben foglalt előírásokat. Különösen igaz ez a BKK által végzett kamerás ellenőrzésekre.

Fentiekre hivatkozva több szakszervezettel közösen konzultációt kezdeményeztünk, választ várva részben arra kérdésre, milyen intézkedések történtek az ellenőrzésekkel kapcsolatban, részben pedig azért, hogy egyeztessük a jövőben történő ellenőrzések végzésével kapcsolatos változásokat.

A konzultáció első fordulójában a BKK illetékese elmondta, egyelőre felfüggesztette az ellenőrzéseket. A BKV is tiszteletben tartja a határozatot, bár tartalmával nem ért egyet. Hivatkoztak a korábbi egyeztetésekre, melyekben a most felvetett jogsértést a hatóság nem állapította meg.

A BKV a már folyamatban lévő eljárásokat megszüntette, újakat pedig nem indít, míg a helyzet nem tisztázódik. A már lezárt eljárásokat visszamenőlegesen nem vizsgálják.

Az EKSZ álláspontja szerint az új eljárási rendet az érdekképviseletek bevonásával lehet kidolgozni. A jelenlegi közszolgáltatási szerződés 2020-ban lejár, a helyébe lépőt új alapokra helyezve kell elkészíteni, szintén érdekképviseleti együttműködéssel. Az új megállapodásban a szolgáltató BKV Zrt. és annak munkavállalóit sújtó kiszolgáltatott helyzetet meg kell szüntetni, partneri megállapodást kell kötni. Egyetértünk a szolgáltatás minőségének ellenőrzésével, azonban megítélésünk szerint a BKK-nem feladata a dolgozók munkavégzésének ellenőrzése. Erre kizárólag a munkáltatónak van jogosultsága.

Különösen visszautasítjuk azokat a számonkéréseket, amelyek ismeretlen eredetű, jogszerűtlenül készített videó és hangfelvételek alapján történnek.

Természetesen támogatjuk azokat a vizsgálatokat, amelyek a valótlan bejelentések tisztázása érdekében a járműveken telepített megfigyelőrendszerek által rögzített kép és hanganyagok felhasználásával a dolgozókat tisztázzák az alaptalan feljelentések esetén. Ebben az esetben is fontos azonban, hogy a munkavállaló előzetesen hozzájáruljon a róla készült felvételek felhasználásához.

A konzultáció folytatódik.

CLB
Generali biztosítások