Hírek

BKV 2018. bértárgyalás plenáris ülés

BKV 2018. bértárgyalás plenáris ülés

Bolla Tibor Elnök-vezérigazgató úr részére

Budapesti Közlekedési Zrt.

Budapest

Akácfa utca 15.

1072

Tisztelt Vezérigazgató Úr!

A BKV Zrt. részéről a mai napon kiajánlott bérmegállapodás tervezetről az Egységes Közlekedési Szakszervezet az alábbi az álláspontja.

Szakszervezetünk abban érdekelt, hogy a BKV foglalkoztatottjai számára olyan munkakörülményeket és ezen keresztül bérfejlesztéseket érjünk el, amely a méltó és hosszú távú megbecsülés mellett kiszámítható biztonságot nyújt a régi és új munkavállalóknak egyaránt. Ez az egyik kulcsa a munkaerő-elvándorlás megakadályozásának és a munkaerőhiány megszüntetésének.  

Az Ön bérajánlata és a bérmegállapodás tervezete messze elmarad szakszervezetünk 15%-os bérkövetelésétől, és a fenti célokat sem biztosítja. A tervezetből a számok alapján világosan kiderül, hogy amennyiben elfogadjuk az Ön „nagylelkű” ajánlatát, akkor mindössze legfeljebb 10% körüli érdemi bérfejlesztés valósul meg. Ez nem elég a negatív folyamatok megállítására.

Az EKSZ nem kívánja megakadályozni a bérmegállapodás tervezetében foglaltak végrehajtását és érdekelt a tárgyalások folytatásában, ám a munkavállalók megőrzése és a munkaerőhiány kezelése érdekében további intézkedésekre van szükség. A BKV nem teheti meg, hogy ezeket a súlyos körülményeket figyelmen kívül hagyja, s 24 óra leforgása alatt kényszeríti rá az akaratát az érdekképviseletekre és a munkavállalókra.

 

Mi nem fogjuk a dolgozókat becsapni azzal, hogy a tervezett megállapodást olyan színben tüntetjük fel, mintha az megoldást jelentene a jelenlegi helyzet kezelésére. Nagyon sajnáljuk, hogy egyes szakszervezetek saját követelésüktől is messze elmaradva írtak alá olyan biankót, amely a munkavállalók számára nem biztosítja a tisztes megélhetést és a bérek kiegyenlítettebb kialakítását.

 

Tájékoztatom, hogy az EKSZ hivatalos állásfoglalással rendelkezik arról, hogy kollektív szerződés kötésre jogosult szervezet, és ezzel a jogunkkal élni fogunk.

Felszólítjuk Vezérigazgató urat a tárgyalások folytatására annak érdekében, hogy a jelenlegi bérfejlesztési mérték mellett további, a munkaerőhiány kezelésére irányuló megállapodás születhessen, legkésőbb 2018. március 31-ig.

Mindaddig, amíg a BKV vezetése érdemi lépést nem tesz az EKSZ folytatja, és újra éleszti a tavasszal megkezdett felmondási nyilatkozatok gyűjtését. Az aláírások mellett a dolgozókat arról is nyilatkoztatni fogjuk, hogy egy esetleges munkabeszüntetés szervezését támogatják-e?

Kérjük Vezérigazgató urat, hogy egy előre meghatározott tematika szerint már január elején kezdődjenek meg a tárgyalások, amikor is az EKSZ kész javaslatokkal fog előállni.

Budapest, 2017. december 19.

                                                         Tisztelettel

                                                                                                          Nemes Gábor

                                                                                                            EKSZ elnök

CLB
Generali biztosítások