Hírek

Bértárgyalás 2019

Bértárgyalás 2019

Béremelés 2019.

A mai napon Állandó Bizottsági ülésen egyeztett a munkáltató a munkavállalói oldal képviselőivel. A bértárgyalásokat plenáris ülésen kívánja megkezdeni, előzetesen azonban szeretne egyeztetéseket folytatni az ÁB keretein belül, ahol megállapodás születhet a sarokszámokról, megismerheti a szakszervezeti bérigényt és a továbbiakban átbeszélhetjük a későbbi megállapodás részleteit.

Egyelőre azonban kiajánlás hiányában sarokszámokról nem beszélhetünk. A felek megfogalmazták: a gyors lezárásban érdekeltek, közös cél, hogy januárban már az emelt béreket fizessék ki.

Konkrét emelési igényt az ÁB résztvevői közül egyedül az EKSZ fogalmazott meg már korábban, melyet a továbbiakban is tart. Ez a korábbi évekhez hasonlóan 15 %. Ezen belül nyitottak vagyunk megegyezni a részletekben, ami azt jelenti, hogy ennek nagyobb része lehetne egy egységesen meghatározott százalékos szint, ezen felül pedig differenciáltan határoznánk meg a további emelést. Örülünk annak, hogy a munkáltató fontosnak tartja a gyakorlott és jelenleg is itt dolgozó munkavállalók megtartását, ezért a fennmaradó emelésből külön keretet akar erre biztosítani. Korábban is megfogalmaztuk, hogy nekünk az itt dolgozók fontosak, áldozni kell a megtartásukra. Különösen fontos a nagyobb mértékű emelés azért is, hogy ne túlmunka árán jussanak a munkavállalók a számukra szükséges keresethez, ezért előtérbe kell helyezni az alapbér jelentős emelését. Reményeink szerint ennek munkaerő-megtartó hatása lesz, így jövedelemkiesést okoz a várható túlóracsökkenés, amit alapbérben kell megkeresniük a dolgozóknak. Így kettős elvárás teljesül: csökken a leterheltség, ami olykor már az elviselhetetlenség határát súrolja, ezzel együtt azonban megmarad a kereseti szint is. A felek egyetértenek abban, hogy a cafeteria a jelenlegi szinten megmaradjon.

Fontosnak tartjuk továbbá, hogy az autóbusz ágazaton belül a kétrészes munkavégzést magasabb szinten értékeljék, akár a köztes idő nagyobb összegű elismerése által. Elképzelhetőnek tartjuk azonban a belvárosi pótlék mintájára a kétrészes pótlék bevezetését is. Minden megoldásra nyitottak vagyunk, nem kizárható az ágazatonként eltérő díjazás egységesítése sem.

Nem tartjuk szerencsésnek, hogy a munkáltató a többi képviselettel egyetértésben az országos megállapodást követően határozza meg a béremelés szintjét, mert ez – a jelen állapot szerint – ronthatja a munkavállalói pozíciókat. Jól látható, hogy a szeptemberi bejelentést követően országosan is sokan csatlakoztak az általunk meghatározott szinthez, a 15 százalékos követeléshez. Ha nem állunk ki egységesen mellette, akkor szó szerint futhatunk a pénzünk után.

 

CLB
Generali biztosítások