Hírek

A szakszervezet többször szólt: veszélyes a 3-as metró

A szakszervezet többször szólt: veszélyes a 3-as metró

Kérjen bocsánatot a BKV vezetése azoktól az alkalmazottaitól, akiket azért fenyegetett kirúgással tavaly, mert nyilvánosságra hozták, hogy életveszélyes a 3-as metró

s ez a veszély az ott dolgozókat is naponta fenyegeti! – szólítja fel a cégvezetést az Egységes Közlekedési Szakszervezet annak kapcsán, hogy az akkoriban jelzett, és a házon belül eltusolt okok miatt a főpolgármester most határozottan utasította a cég vezérigazgatóját, állítsa le a metrót, amint azt indokoltnak tartja.

Csúnyán meghurcolták tavaly azokat a BKV-s szakszervezeti vezetőket és tagokat, akik a 3-as metró tragikus műszaki állapotáról panaszkodtak nyilvánosan, s a Népszabadság újságírójának elmondták azt is, hogy nemcsak menet közben, hanem a kocsiszínben és az úgynevezett tárolóban, a karbantartás folyamán is veszélyben vannak. A „kibeszélő” embereket a cégvezetés fegyelmi tárgyalásokra citálta,s  ezzel megfélemlítették őket – idézi fel a történteket Nemes Gábor. Az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke elmondta, miután egy érdekvédelmi vezető nemcsak a metró tragikus állapotára, hanem a munkavégzés körülményeire, az esetenként veszélyes helyzetekre is felhívta a nyilvánosság figyelmét – mivel a cégen belül hiába jelezték többször is ezeket a problémákat –, a cégvezetés több szakszervezeti tag meghallgatását is elrendelte, ezeket jegyzőkönyvekben is rögzítettek. Névtelenséget ígértek az érintetteknek, ám mire visszaértek a munkahelyükre, a csoportvezető mindenki előtt kirúgással fenyegette őket.

Ráadásul, az „elbeszélgetésnek” nem az volt a célja, hogy a felsővezetők is megtudják, milyen komoly gondok vannak a 3-as metró körül, s hogy milyen szabálysértésre kényszeríti egyik, másik csoportvezető, s egyes helyi kiskirályok a beosztottakat, hanem az, hogy megfélemlítsék, és elhallgattassák a „renitenseket”- idézték fel az akkor történteket az érintettek.

Meghurcoltak, megfélemlítettek, megaláztak több embert egy évvel ezelőtt azért, mert őszintén elmondták azt, amit mostanában harsányan hirdet a főpolgármester: a 3-as metró olyan kritikus műszaki állapotban van, hogy bármelyik pillanatban le kell állítani, mielőtt még tragédia történne.

Az EKSZ ezek után elvárja, hogy a cégvezetés nyilvánosan ismerje el: igazuk volt azoknak az embereknek, akiket ebben az ügyben annak idején pellengérre állítottak, s fegyelmivel fenyegettek. Az EKSZ erre írásban is felszólítja Bolla Tibor elnök-vezérigazgatót, s erről Tarlós István főpolgármestert is értesítik – szögezte le Nemes.

CLB
Generali biztosítások