Hírek

Bértárgyalás hírlevél

Hírlevél bértárgyalásról

A BKSZSZ, EKSZ és VTDSZSZ közös tájékoztatója

Tájékoztatjuk a tisztelt munkatársakat, hogy a bérszövetségbe tömörült szakszervezetek az egymás közti egyeztetések során megállapodtak abban, hogy két részből álló, egységes bérkövetelési igénnyel lépnek fel a Főváros érintett közüzemi vállalatainál és a tulajdonosnál. A követelés részben a 2021-es béremelésekre, részben egy több éves megállapodás megkötésére vonatkozik. A BKSZSZ, az EKSZ és a VTDSZSZ a 2021-re vonatkozó 6%-os béremelési igényét továbbra is fenntartja. Ugyanakkor annak érdekében, hogy a most rendelkezésre álló keretek mellett kifizethető tételeket megkapják a munkavállalók ­– a kollektív munkaügyi vita folytatása mellett – részmegállapodás megkötését kezdeményezték.

A BKV-nál a részmegállapodás megkötésével:

  • Kifizethetővé válnak a jubileumi jutalmak.
  • Rögzítésre kerül a cafeteria juttatás mértéke és az év végi csekély értékű juttatás.
  • A BKV-nál eltöltött szolgálati idő alapján 2021 évre sávosan emelkedő mértékű Budapest pótlék kerül bevezetésre, amelyet két alkalommal fizetnek, júniusban és decemberben. A Budapest pótlék mértéke az eltöltött évektől függően minimum 2x10.000 Ft, maximum 2x60.000 Ft.
  • A munkáltató és a szakszervezetek közösen felülvizsgálják a munkaköri besorolási rendszert és szakmailag indokolt esetekben módosítják azt.
  • Megállapodtak abban is, hogy akik beoltatták vagy beoltatják magukat a korona vírus elleni védőoltással, azoknak a 2021 évben egy további szabadságnap igénybevételére lesz lehetőségük.
  • A szakszervezetek bevonásával munkakörülmény javító intézkedéseket dolgoznak ki.
  • A munkáltató 2021-ben nem hajt végre csoportos létszámleépítést.
  • Amennyiben a szociális hozzájárulási adó július 1-től csökken, azt a munkáltató teljes egészében béremelésre fordítja.
  • A vitában résztvevő szakszervezetek kezdeményezték, hogy amennyiben év közben megtakarítás keletkezik, az a korábbi évek gyakorlatától eltérően ne kerüljön elvonásra, hanem annak kifizetéséről a felek külön megállapodást kössenek.

A tárgyalások alakulásáról a továbbiakban is közös hírlevélben fogunk tájékoztatást adni.

Budapest. 2021. 05.06.

Heti Tv

 

 

ATV

atv.png

 

 

Bérszövetség 2

Országos akcióba kezdett a bérszövetség

Egyszerre indítottak kollektív munkaügyi vitát tucatnyi cégnél és intézménynél a szakszervezetek 

Akcióba léptek a bérszövetségbe tömörült szakszervezetek: a 0 százalékos béremelési ajánlatot megelégelve egyszerre kezdeményeztek kollektív munkaügyi vitát a közszolgálati, a közszolgáltatói és a szociális területen, csaknem tucatnyi cégnél és intézménynél. Ez az első egységes megmozdulása a folyamatosan bővülő, mostanra országossá vált bérszövetségi mozgalomnak.

Ilyen még nem volt: egységesen és egyszerre kezdeményeztek tucatnyi cégnél és intézménynél kollektív munkaügyi vitát az önkormányzati köztisztviselői, közszolgáltatói, szociális és kulturális szférában működő szakszervezetek. Ezek azok a szervezetek, amelyek bérszövetségbe tömörülve tiltakoznak a 0 százalékos béremelés ellen, s minden lehetséges módon próbálják kiharcolni az érintett munkáltatóknál az egységesen legalább 6 százalékos keresetnövekedést – magyarázta Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke, aki a bérszövetség megmozdulásainak a koordinálását is vállalta.

Mint ismert, a szövetség tagjai a közelmúltban a fővárosi tulajdonú cégeknél dolgozók érdekében a főpolgármesternek, Karácsony Gergelynek írt levélben kezdeményeztek bértárgyalást, s miután kiderült, továbbra sincs értékelhető ajánlat a közszolgáltató, valamint a közszolgálati ágazatban sem – értsd: változatlanul és egységesen 0 százalék –, megállapodtak, továbbra is együtt lépnek fel a legalább 6 százalékos keresetnövelés kiharcolásért.

A szövetség a megalakulása óta folyamatosan bővül. A 0 százalékos ajánlat ugyanis nemcsak a fővárosi közszolgáltatói, hanem a közszolgálati területen dolgozókat is sújtja, országszerte. Az összefogáshoz a megalakulása óta a BKV-nál és a BKK-nál működő Egységes Közlekedési Szakszervezet, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége, valamint az FKF-nél, a FŐKERT-nél, az FTSZV-nél, a FŐKÉTUSZ-nál , és a BUDAPEST KÖZÚT-nál jelen lévő Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 mellett csatlakozott a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ), valamint a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete (SZÁD) is. Ekkor vált országossá a béremelésért indított mozgalom.

Kordás kiemelte, a bérszövetség tagjai fontosnak tartják a munkahelyek megőrzését, a kollektív szerződések tartalmának a megvédését és esetleges kiegészítését, de béremelés nélkül mindez kevés.  Hozzátette: a szerveződésben résztvevők természetesen tisztában vannak a járvány okozta nehéz gazdasági helyzettel – s azzal is, hogy kormány tudatosan teszi tönkre az önkormányzatokat – a béremeléstől ennek ellenére nem tekinthetnek el, s további közös, egységes akciókat terveznek.

Heti Tv

 

 

Levél a főpolgármesternek

A címre kattintva olvasható a bérszövetségbe tömorült fővárosi közszolgáltató vállaltoknál működő munkavállalói szervezetek által a főpolgármesternek írt levél.

CLB
Generali biztosítások