BKVSOKK

Elfogynak a szavak...

Megtanultuk, mindig van lejjebb. Hiába hisszük, ennél már nem lehet, újra és újra kiderül, lehet. Amikor elindult a metrópótlás, sikerült olyan tartózkodó konténert kihelyezni Újpesten, amelyikben szó szerint a WC előterében volt a gabo.jpgtartózkodó, ide lehetett bemenni két forduló között, itt lehetett eltölteni a műszaki pihenőt, de itt lehetett akár enni is. Sok jó ember kis helyen is elfér alapon, ki az asztal mellett ült és evett, ki pedig az ajtó túloldalán végezte a dolgát. Aki ezt kitalálta, azt gondolhatta, jó ezeknek így is! Hetekbe telt, míg sikerült kijárni egy másik konténer kihelyezését.

Nem sokkal volt jobb a helyzet tavaly, mikor a körúti villamospótlónál kellett hangot adni a dolgozók elégedetlenségének. Ott más megoldáshoz folyamodott a területért felelőtlen felelős döntéshozó. Nyilván volt kitől tanulnia, amolyan „ha támadják a kisvasutat, akkor meg kell hosszabbítani Bicskéig, és ha akkor is támadják, akkor meg Lovasberényig.” alapon még lehetetlenebb feltételekkel kellett a beosztott járművezetőknek megküzdeniük, állhattak a kánikulában a napon, ázhattak az esőben, utazhattak villamossal a tartózkodóig, míg a váltás szabálytalanul furikázott a szerelvénnyel.

Persze, nem feltétlenül kellett pótlás ahhoz, hogy emberhez méltatlan állapotok uralkodjanak egy pihenőben, elég csak a Közvágóhíd végállomásra gondolni. Hemzsegtek csótányok, patkányok, kosz és rohadás fogadta a munkavállalókat az „épületbe” lépve. Bizonyára kínos lehetett a munkáltatónak a felhajtás, amit rendeztünk, mert azóta érdekes módon rohamsebesen sikerült felújítani a tartózkodót. Megszoktuk, a dolgozókat fenyegetik, bírságolják, ahol érik, bizonyára csupán jobbító szándékkal, hogy tanuljanak belőle. De vajon ki kéri számon azt a döntéshozót, aki ezt meg merte tenni:

szoda.jpg

Vajon mi a hiba a képen? Pontosan az, amit a képet eredetileg megosztó munkatársunk érthető indulattal leírt. Ebből az egy képből világosan látszik, mennyire becsüli a munkáltató a munkavállalóit. Egy biztos, aki ezt így kitalálta, eldöntötte, mert kétség ne férjen hozzá, erről kompetens személynek kellett döntenie, az egy percig nem maradhat a pozíciójában. 

De sajnálatos módon a történet itt nem ért véget. Ugyanis itt nem csupán az a megoldás, hogy kiteszek egy másik konténert. Nem. A konténert ki kellett volna eleve rakni, nem fordulhatott volna elő, ami történt. Nem magyarázat erre, amit még tegnap kaptam: (Írója nem tehet erről az egészről, ellenkezőleg. Ő az késő esti időpont ellenére azonnal megpróbált intézkedni.)

"Tisztelt Elnök Úr! Kedves Gábor!

A végállomáson a munkavállalók és az érdekképviseletek is jelezték, hogy nagyon szükséges volna a külön vízvételi lehetőség biztosítása, azonban a helyszínen csak szaniter konténer van (melyben nincs ivóvíz), így másképpen nem tudták megoldani, a hely szűke miatt, ezért került ide elhelyezésre.De mindezekre tekintettel a probléma orvoslása érdekében már intézkedett a munkáltató, és valószínűleg a holnapi napon, de a héten biztosan, kihelyezésre kerül még egy konténer a munkavállalók megfelelő munkakörülményeinek biztosítása érdekében.

Üdvözlettel: XY"

(A történethez tartozik, a múlt héten a reprezentatív szakszervezetek közös jelzése alapján a BKK felügyeletét gyakorló főpolgármester-helyettes a jelenlétünkben személyesen utasította a BKK illetékes területért felelős vezetőjét, azonnal lépjen az ügyben. Mint sokatok számára ismert, a nemrégiben indult metrópótlónál egyéb problémák is vannak, leginkább a menetrendekkel.)

Fenti levél végképp elszomorított. Tényleg nem egyértelmű, sokkal nagyobb itt a baj annál, mint egy szódás palack kihelyezése? Itt az emberi méltóságot vette semmibe az, akinek a döntése nyomán ez a gyomorforgató gyalázat megtörtént! Aki ezt tette, egész egyszerűen nem tartja embereknek a munkatársainkat! Itt nem elég kihelyezni utólag egy másik bódét! Ráadásul ez nem az első eset!

Ezért én ezt a választ adtam a fenti levélre:

"Kedves „Y”!

Köszönöm válaszodat. Bár kezdetben azt gondoltam, tán így is volt, nincsenek szavak. Mostanra megtaláltam őket: ennél lejjebb nincsen valójában. Aki ezt így oldotta meg, arra nem is keresek szavakat. Lehet, hogy hivatalból nem érthetsz velem egyet, de abban biztos vagyok, hogy magánemberként másképp gondolod.

Jó éjszakát!"

Természetesen ezek után örülhetünk, hogy ezúttal nem a bicskei meghosszabításra került sor, de azt hiszem, elégedettek nem lehetünk. Hiszen megtanultuk, mindig van lejjebb. És ennél lejjebb már nem szeretnénk lenni.

"Tisztelt elnök Úr! Kedves Gábor!

Ezúton tájékoztatlak, hogy a Népligetnél a konténer a mai napon megérkezett, kihelyezésre került. A beüzemelése pedig  már folyamatban van. 

Üdvözlettel: XY"

Erre már csk egy választ tudok adni, ezt a írást.

Hiszen épp egy hónapja ültünk le egyeztetni (természetesen szakszervezeti nyomásra) a bérmegállapodás részeként elfogadott munkakörülményeket javító intézkedésekkel kapcsolatban. Ezen intézkedések egyik része a menetrendeket, másik a tartózkodókat célozza. Vajon mennyire fogadjuk el hitelesnek a munkáltató szándékát, ha közben az első adandó alkalommal bebizonyosodik, magasról tesz ezekre?

-gabo-

 

 

Hírek

ATV

atv.png

 

 

Bérszövetség 2

Országos akcióba kezdett a bérszövetség

Egyszerre indítottak kollektív munkaügyi vitát tucatnyi cégnél és intézménynél a szakszervezetek 

Akcióba léptek a bérszövetségbe tömörült szakszervezetek: a 0 százalékos béremelési ajánlatot megelégelve egyszerre kezdeményeztek kollektív munkaügyi vitát a közszolgálati, a közszolgáltatói és a szociális területen, csaknem tucatnyi cégnél és intézménynél. Ez az első egységes megmozdulása a folyamatosan bővülő, mostanra országossá vált bérszövetségi mozgalomnak.

Ilyen még nem volt: egységesen és egyszerre kezdeményeztek tucatnyi cégnél és intézménynél kollektív munkaügyi vitát az önkormányzati köztisztviselői, közszolgáltatói, szociális és kulturális szférában működő szakszervezetek. Ezek azok a szervezetek, amelyek bérszövetségbe tömörülve tiltakoznak a 0 százalékos béremelés ellen, s minden lehetséges módon próbálják kiharcolni az érintett munkáltatóknál az egységesen legalább 6 százalékos keresetnövekedést – magyarázta Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke, aki a bérszövetség megmozdulásainak a koordinálását is vállalta.

Mint ismert, a szövetség tagjai a közelmúltban a fővárosi tulajdonú cégeknél dolgozók érdekében a főpolgármesternek, Karácsony Gergelynek írt levélben kezdeményeztek bértárgyalást, s miután kiderült, továbbra sincs értékelhető ajánlat a közszolgáltató, valamint a közszolgálati ágazatban sem – értsd: változatlanul és egységesen 0 százalék –, megállapodtak, továbbra is együtt lépnek fel a legalább 6 százalékos keresetnövelés kiharcolásért.

A szövetség a megalakulása óta folyamatosan bővül. A 0 százalékos ajánlat ugyanis nemcsak a fővárosi közszolgáltatói, hanem a közszolgálati területen dolgozókat is sújtja, országszerte. Az összefogáshoz a megalakulása óta a BKV-nál és a BKK-nál működő Egységes Közlekedési Szakszervezet, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége, valamint az FKF-nél, a FŐKERT-nél, az FTSZV-nél, a FŐKÉTUSZ-nál , és a BUDAPEST KÖZÚT-nál jelen lévő Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 mellett csatlakozott a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ), valamint a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete (SZÁD) is. Ekkor vált országossá a béremelésért indított mozgalom.

Kordás kiemelte, a bérszövetség tagjai fontosnak tartják a munkahelyek megőrzését, a kollektív szerződések tartalmának a megvédését és esetleges kiegészítését, de béremelés nélkül mindez kevés.  Hozzátette: a szerveződésben résztvevők természetesen tisztában vannak a járvány okozta nehéz gazdasági helyzettel – s azzal is, hogy kormány tudatosan teszi tönkre az önkormányzatokat – a béremeléstől ennek ellenére nem tekinthetnek el, s további közös, egységes akciókat terveznek.

CLB
Generali biztosítások