BKVSOKK

Elfogynak a szavak...

Megtanultuk, mindig van lejjebb. Hiába hisszük, ennél már nem lehet, újra és újra kiderül, lehet. Amikor elindult a metrópótlás, sikerült olyan tartózkodó konténert kihelyezni Újpesten, amelyikben szó szerint a WC előterében volt a gabo.jpgtartózkodó, ide lehetett bemenni két forduló között, itt lehetett eltölteni a műszaki pihenőt, de itt lehetett akár enni is. Sok jó ember kis helyen is elfér alapon, ki az asztal mellett ült és evett, ki pedig az ajtó túloldalán végezte a dolgát. Aki ezt kitalálta, azt gondolhatta, jó ezeknek így is! Hetekbe telt, míg sikerült kijárni egy másik konténer kihelyezését.

Nem sokkal volt jobb a helyzet tavaly, mikor a körúti villamospótlónál kellett hangot adni a dolgozók elégedetlenségének. Ott más megoldáshoz folyamodott a területért felelőtlen felelős döntéshozó. Nyilván volt kitől tanulnia, amolyan „ha támadják a kisvasutat, akkor meg kell hosszabbítani Bicskéig, és ha akkor is támadják, akkor meg Lovasberényig.” alapon még lehetetlenebb feltételekkel kellett a beosztott járművezetőknek megküzdeniük, állhattak a kánikulában a napon, ázhattak az esőben, utazhattak villamossal a tartózkodóig, míg a váltás szabálytalanul furikázott a szerelvénnyel.

Persze, nem feltétlenül kellett pótlás ahhoz, hogy emberhez méltatlan állapotok uralkodjanak egy pihenőben, elég csak a Közvágóhíd végállomásra gondolni. Hemzsegtek csótányok, patkányok, kosz és rohadás fogadta a munkavállalókat az „épületbe” lépve. Bizonyára kínos lehetett a munkáltatónak a felhajtás, amit rendeztünk, mert azóta érdekes módon rohamsebesen sikerült felújítani a tartózkodót. Megszoktuk, a dolgozókat fenyegetik, bírságolják, ahol érik, bizonyára csupán jobbító szándékkal, hogy tanuljanak belőle. De vajon ki kéri számon azt a döntéshozót, aki ezt meg merte tenni:

szoda.jpg

Vajon mi a hiba a képen? Pontosan az, amit a képet eredetileg megosztó munkatársunk érthető indulattal leírt. Ebből az egy képből világosan látszik, mennyire becsüli a munkáltató a munkavállalóit. Egy biztos, aki ezt így kitalálta, eldöntötte, mert kétség ne férjen hozzá, erről kompetens személynek kellett döntenie, az egy percig nem maradhat a pozíciójában. 

De sajnálatos módon a történet itt nem ért véget. Ugyanis itt nem csupán az a megoldás, hogy kiteszek egy másik konténert. Nem. A konténert ki kellett volna eleve rakni, nem fordulhatott volna elő, ami történt. Nem magyarázat erre, amit még tegnap kaptam: (Írója nem tehet erről az egészről, ellenkezőleg. Ő az késő esti időpont ellenére azonnal megpróbált intézkedni.)

"Tisztelt Elnök Úr! Kedves Gábor!

A végállomáson a munkavállalók és az érdekképviseletek is jelezték, hogy nagyon szükséges volna a külön vízvételi lehetőség biztosítása, azonban a helyszínen csak szaniter konténer van (melyben nincs ivóvíz), így másképpen nem tudták megoldani, a hely szűke miatt, ezért került ide elhelyezésre.De mindezekre tekintettel a probléma orvoslása érdekében már intézkedett a munkáltató, és valószínűleg a holnapi napon, de a héten biztosan, kihelyezésre kerül még egy konténer a munkavállalók megfelelő munkakörülményeinek biztosítása érdekében.

Üdvözlettel: XY"

(A történethez tartozik, a múlt héten a reprezentatív szakszervezetek közös jelzése alapján a BKK felügyeletét gyakorló főpolgármester-helyettes a jelenlétünkben személyesen utasította a BKK illetékes területért felelős vezetőjét, azonnal lépjen az ügyben. Mint sokatok számára ismert, a nemrégiben indult metrópótlónál egyéb problémák is vannak, leginkább a menetrendekkel.)

Fenti levél végképp elszomorított. Tényleg nem egyértelmű, sokkal nagyobb itt a baj annál, mint egy szódás palack kihelyezése? Itt az emberi méltóságot vette semmibe az, akinek a döntése nyomán ez a gyomorforgató gyalázat megtörtént! Aki ezt tette, egész egyszerűen nem tartja embereknek a munkatársainkat! Itt nem elég kihelyezni utólag egy másik bódét! Ráadásul ez nem az első eset!

Ezért én ezt a választ adtam a fenti levélre:

"Kedves „Y”!

Köszönöm válaszodat. Bár kezdetben azt gondoltam, tán így is volt, nincsenek szavak. Mostanra megtaláltam őket: ennél lejjebb nincsen valójában. Aki ezt így oldotta meg, arra nem is keresek szavakat. Lehet, hogy hivatalból nem érthetsz velem egyet, de abban biztos vagyok, hogy magánemberként másképp gondolod.

Jó éjszakát!"

Természetesen ezek után örülhetünk, hogy ezúttal nem a bicskei meghosszabításra került sor, de azt hiszem, elégedettek nem lehetünk. Hiszen megtanultuk, mindig van lejjebb. És ennél lejjebb már nem szeretnénk lenni.

"Tisztelt elnök Úr! Kedves Gábor!

Ezúton tájékoztatlak, hogy a Népligetnél a konténer a mai napon megérkezett, kihelyezésre került. A beüzemelése pedig  már folyamatban van. 

Üdvözlettel: XY"

Erre már csk egy választ tudok adni, ezt a írást.

Hiszen épp egy hónapja ültünk le egyeztetni (természetesen szakszervezeti nyomásra) a bérmegállapodás részeként elfogadott munkakörülményeket javító intézkedésekkel kapcsolatban. Ezen intézkedések egyik része a menetrendeket, másik a tartózkodókat célozza. Vajon mennyire fogadjuk el hitelesnek a munkáltató szándékát, ha közben az első adandó alkalommal bebizonyosodik, magasról tesz ezekre?

-gabo-

 

 

Hírek

Szakszervezeti nyilatkozat

Nyilatkozat a Fővárosi Önkormányzat tervezett Újraindítási adójáról

 

A koronavírus okozta humánjárvány, és ennek hatására fellépő gazdasági válság jelentős terhet jelent a társadalom számára. Veszélybe kerültek a munkahelyek, korábban tartósnak hitt foglalkoztatási formák szűntek meg, és ismét a munkavállalók jogai sérültek.

A jelenlegi helyzetben a munkavállók szerte az országban erőn felül veszik ki részüket a gazdasági és egészségügyi válság elhárításából. A dolgozók ott vannak az üzemekben, a boltokban, a buszokon, a kórházakban, a munka és így a védekezés első vonalában, ők vállalják mindennap a kockázatot, hogy az ország működhessen. Pontosan ezért azt gondoljuk, hogy ebben a nehéz helyzetben elérkezett az idő, hogy azok a cégek, amelyek megengedhetik, nagyobb felelősséget vállaljanak a válság elhárításában, nagyobb részt vállaljanak magukra a közös teherviselésből.

CLB
Generali biztosítások