EKSZ-FODESZ Alapszervezet

Horváth Pál Elnök 

11149337_1697345640492928_6281813779505516314_n-1.jpg

hp.jpg

 

 

 

 1. A 176/2015.(VII.7) kormányrendelet módosítására tett javaslati felvetések. Kezdeményezzük ezen rendelet egyesítését a többször módosított 31/2013. (IV. 18.) Fővárosi Közgyűlési Rendelettel.
  1. A fenti együttes rendelet törvényes betartására és betartatására irányuló határozat kidolgozása.
  2. A rendelet hatályának végrehajtási utasítása, személyi és tárgyi célcsoport meghatározása.
  3. Szabályok megszegőinek egységes szankcionálása, a szankciók kötelező erejű végrehajtása.
  4. A személyi és tárgyi feltételek teljes körű kiterjesztése, kivételek megszüntetése. Egységes elbírálási rend a budapesti taxizásban.
  5. A pontos tárgyi feltételrendszer átdolgozása és betartatása.
   1. Szabadjelző
   2. Matricák
   3. Design
   4. Hatósági jelzések
 2. A drosztok fővárosi kezelésbe vétele, drosztdíjak rendszerének kidolgozása, átalakítása.
  1. Drosztkezelő szervezet létrehozása az érintett képviseletek bevonásával.
  2. Szükséges mennyiségű droszt létrehozása valós igény felmérése alapján.
 3. Személyi feltételek kötelező meghatározása, annak egyetemes kiterjesztése bérbeadók, bérlők, szolgáltatók (egyéni és társas szolgáltatások esetében egyaránt).
 4. Törvényi kötelezettségre vonatkozó ismétlődő vizsgáztatási kötelezettség eltörlése.
 5. Taxi engedély kiadásának alapfeltétele az erkölcsi bizonyítvány megléte, mely a vállalkozás működése alatt nem változik.
 6. Hatósági ár módosítása, a módosításhoz szükséges feltételek tisztázása, évenkénti felülvizsgálat a képviseletek bevonásával.

Egyéb vitás kérdések felülvizsgálata, szükség esetén rendezése.

Hírek

ATV

atv.png

 

 

Bérszövetség 2

Országos akcióba kezdett a bérszövetség

Egyszerre indítottak kollektív munkaügyi vitát tucatnyi cégnél és intézménynél a szakszervezetek 

Akcióba léptek a bérszövetségbe tömörült szakszervezetek: a 0 százalékos béremelési ajánlatot megelégelve egyszerre kezdeményeztek kollektív munkaügyi vitát a közszolgálati, a közszolgáltatói és a szociális területen, csaknem tucatnyi cégnél és intézménynél. Ez az első egységes megmozdulása a folyamatosan bővülő, mostanra országossá vált bérszövetségi mozgalomnak.

Ilyen még nem volt: egységesen és egyszerre kezdeményeztek tucatnyi cégnél és intézménynél kollektív munkaügyi vitát az önkormányzati köztisztviselői, közszolgáltatói, szociális és kulturális szférában működő szakszervezetek. Ezek azok a szervezetek, amelyek bérszövetségbe tömörülve tiltakoznak a 0 százalékos béremelés ellen, s minden lehetséges módon próbálják kiharcolni az érintett munkáltatóknál az egységesen legalább 6 százalékos keresetnövekedést – magyarázta Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke, aki a bérszövetség megmozdulásainak a koordinálását is vállalta.

Mint ismert, a szövetség tagjai a közelmúltban a fővárosi tulajdonú cégeknél dolgozók érdekében a főpolgármesternek, Karácsony Gergelynek írt levélben kezdeményeztek bértárgyalást, s miután kiderült, továbbra sincs értékelhető ajánlat a közszolgáltató, valamint a közszolgálati ágazatban sem – értsd: változatlanul és egységesen 0 százalék –, megállapodtak, továbbra is együtt lépnek fel a legalább 6 százalékos keresetnövelés kiharcolásért.

A szövetség a megalakulása óta folyamatosan bővül. A 0 százalékos ajánlat ugyanis nemcsak a fővárosi közszolgáltatói, hanem a közszolgálati területen dolgozókat is sújtja, országszerte. Az összefogáshoz a megalakulása óta a BKV-nál és a BKK-nál működő Egységes Közlekedési Szakszervezet, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége, valamint az FKF-nél, a FŐKERT-nél, az FTSZV-nél, a FŐKÉTUSZ-nál , és a BUDAPEST KÖZÚT-nál jelen lévő Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 mellett csatlakozott a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ), valamint a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete (SZÁD) is. Ekkor vált országossá a béremelésért indított mozgalom.

Kordás kiemelte, a bérszövetség tagjai fontosnak tartják a munkahelyek megőrzését, a kollektív szerződések tartalmának a megvédését és esetleges kiegészítését, de béremelés nélkül mindez kevés.  Hozzátette: a szerveződésben résztvevők természetesen tisztában vannak a járvány okozta nehéz gazdasági helyzettel – s azzal is, hogy kormány tudatosan teszi tönkre az önkormányzatokat – a béremeléstől ennek ellenére nem tekinthetnek el, s további közös, egységes akciókat terveznek.

CLB
Generali biztosítások