Közlemény 2018.06.15.

El a kezekkel a BKV-sofőröktől!

EKSZ: Kockázatos a klímák miatt a járművezetők ellen uszítani az utasokat

Elegük lett a BKV-s járművezetőknek a légkondik miatt gerjesztett és egye inkább elhatalmasodó cirkuszból, az alaptalan támadásokból. A képviseletüket ellátó Egységes Közlekedési Szakszervezet határozottan visszautasítja a laikus, rosszindulatú vádakat, miszerint a sofőrök üzemanyag-megtakarítás miatt nem kapcsolják be a buszok hűtőberendezését. Felháborító, hogy a munkáltatók egyike sem szólal meg alkalmazottai védelmében, s nem cáfolja az őket ért vádakat – szögezi le közleményében az EKSZ.

Annak ellenére, hogy átmenetileg hűvösebbre fordult az idő, nem csitul, sőt egye erősödik a kánikulai napokon a BKV-buszokon tapasztalt hőség miatt gerjesztett botrány. Szinte már tömegek állítják: a sofőrök szándékosan nem hűtik az utasteret. A hangulatkeltésben élen jár egy, a legnagyobb közösségi portálon szerveződött csoport, amelynek tagjai méltatlan támadásba lendültek, s különféle laikus állításokkal hergelik az utasokat a járművezetők ellen. Ez borzasztóan kockázatos – hívja fel a figyelmet az EKSZ elnöke. Naszályi Gábor emlékeztet: az utasok dühe hangulatkeltéstől függetlenül is mindig a sofőrökön csattan, verbálisan rendszeresen, de néha tettleg is bántalmazzák őket, elég egy szikra, s elszabadulnak az indulatok. Márpedig az indulat, amelyet a napokban a buszok klímaberendezése miatt gerjesztenek egyesek, már nemcsak szikra, hanem egyenesen hadjárat is a sofőrök ellen – figyelmeztet az elnök. Naszályi rámutat: egyre fantasztikusabb állítások látnak napvilágot, ezek köszönő viszonyban sincsenek a valósággal.

Tisztázzunk egy alapvető helyzetet – javasolja az elnök –, amire ezek az elszabadult indulatú emberek nem is gondolnak: míg az utasok legfeljebb néhány megállót tesznek meg a buszon, a sofőrök a legnagyobb hőségben is akár 10 órát töltenek el az utastérnél is jobban átforrósodott vezetőfülkében. A sofőrülést hatalmas panorámaablakok veszik körül, s ezt a felületet órákon át kíméletlenül süti a nap. Elszánt mazohistának kell lennie annak az embernek, aki a benti gyilkos 40 fok ellenére sem kapcsolja be a hűtést azért, hogy – a vádaskodások szerint – spóroljon az üzemanyagon, mert ezzel akár 60 ezer forintot is keres. Ez borzasztóan buta és rosszindulatú vád – szögezi le Naszályi. A nyári időszakban ugyanis pontosan a klímahasználat miatt megemelik a cégek – a BKV is – az üzemanyag fogyasztási normát. Ennek a mértékét az adójogszabályok szabályozzák, s ebben a keretben legfeljebb párezer forintot lehet megtakarítani. Ennyiért egyetlen járművezető sem teszi ki magát önként hosszú órákig tartó kínlódásnak, hiszen a rendkívül hőség a járművezetőket rendkívül megviseli. Arról nem beszélve, hogy a munkájukat szigorúan ellenőrzi a megrendelő – Budapesti Közlekedési Központ – és a munkáltató is, és a legkisebb szabálytalanságért is súlyosan megbüntetik őket. A klíma szándékos kikapcsolása – vagy be nem kapcsolása – nyáron az egyik legsúlyosabb vétség. Feltéve, ha a berendezés működőképes – jegyzi meg az elnök.

A BKV-nál egyébként a mai napig futnak elavult, légkondi nélküli járművek, de ezek lecserélése végtelenül lelassult, miután egy elhibázott politikai döntés miatt csak egy – alkalmatlan - gyártótól lehet rendelni – jegyzi meg az elnök.