BKVSOKK

Kedves Bolla Tibor Úr!

Levelemet BKV munkavállalóként írom, de akár magánemberként is írhatnám. Sok keserűség gyűlt bennem össze az elmúlt években, amelyeken talán érdemes lenne Önnek is elgondolkodnia és saját lelkiismerete szerint cselekednie.Tudja, én már 33 éve dolgozom ennél a cégnél, de a lehető legrosszabb vélemngsokk.jpgényem alakult ki a jelenlegi stílusban működő vezetésről.A kritikákat senki nem szereti – többek között én sem –, de legalább őszintének tartom, ha azt egyenesen a szemembe mondják. Azzal ugyanis tudok mit kezdeni. Azt viszont nagyon elítélem, ha valaki nem vállalja a véleményét, hátulról támad és alattomosan keresi a fogást bizonyos, számára kellemetlen embereken. Előrebocsátom: ami nem inge ne vegye magára!

Egyértelmű, hogy Ön, vezérigazgatóként a tulajdonos bábja. Kérdés azonban, hogy ezzel mennyire tud azonosulni. A BKV-nál vannak keményebb és vannak úgynevezett besimuló szakszervezeti vezetők. Értelemszerű, hogy Ön az utóbbi, vagyis a besimuló stílust képviselőket kedveli jobban. Az viszont már kényes kérdés, hogy milyen szinten „bútoroz össze” valaki valakivel vagy valakikkel. Nem szeretném részletesen elemezni és minősíteni azt a színjátékot, amit Önök előadtak a bértárgyalások során, de talán egyszer majd Önnek is szembe kell néznie az esetleges következményekkel. És a lelkiismeretével.

Nem mondhatnám konstruktívnak a mi együttműködésünket, ám azt határozottan állítom, hogy Ön több esetben túllépett bizonyos etikai, jogszabályi, időnként akár törvényi határokat is.  A gyenge és gyáva vezetőkre jellemző módon bírósági pereket indít egyes, leginkább a szókimondó szakszervezeti vezetők, vagy éppen azok szervezetei ellen, s ezek nagy részét folyamatosan el is bukja. Irdatlan mennyiségű pénzébe kerül ez a BKV-nak, s ez az Ön felelőssége kell, hogy legyen. Egyelőre büntetlenül szórja vesztes perekre a közpénzt. Érthetetlen. Azt szintén nem értem, hogy egy köztulajdonban álló cég vezetője, hogyan építhet ki olyan humán és jogi igazgatóságot, melynek egyik fő feladata jogi úton ellehetetleníteni egyes munkavállalókat, szakszervezeti vezetőket. Önnek nem tyúkperekkel kellene foglalkoznia, hanem azon munkálkodni – egyebek között –, hogy öregbítse a BKV hírnevét, jelentősen javítsa a szolgáltatás színvonalát és garantálja az Önre bízott emberek biztonságát. Ezzel szemben Ön asszisztál még mondvacsinált közbeszerzésekhez is, aminek „eredményeként” mások kezébe kerülnek a házon belül sokkal olcsóbban elvégezhető szolgáltatások. Eközben, fentről érkező utasításokra jól fizető „zsíros” állásokhoz juttat – szintén közpénzen – olyan bukott vezetőket, akiket máshonnan kirúgtak. Teszi ezt csak azért, hogy ezek az ejtőernyősök bizonyos tevékenységekre befolyást gyakoroljanak, valakiknek az érdekeit képviseljék. Ezekről az emberekről és ezekről a „kéz kezet mos” folyamatokról egyet lehet egészen biztosan tudni: nem a BKV, nem a közösségi közlekedés érdekeit képviselik. Mindeközben megfenyegetik, négyszemközt megfélemlítik, vagy éppen pert indítanak az olyan munkavállalók ellen, akik még fel merik emelni a hangjukat.

Észre kéne már vennie, hogy menekülnek innen az emberek! Most azoktól várja el, hogy fejpénzért cserébe járművezetőket hozzanak ide, akikkel keményen elbánt, az elmúlt években megkurtította a juttatásaikat. Eközben nem átallja nyilvánosan nettó 350-400 ezer nettó forintos fizetéssel kecsegtetni az esetleges új jelentkezőket. A KSZ-tárgyalásokon viszont nem akar semmi olyan változtatásba belemenni, amely érdemben javítana a munkakörülményeken.

 

Kedves Tibor!

 

Kicsit elkésett. Ön inkább a feletteseinek és a barátainak akart megfelelni. Lehet, hogy ez kiválóan sikerült is, de közben elveszítette a munkavállalók lojalitását. Talán a közeljövőben ennek a felelősségét is vállalnia kell. Én hiszek a változásban. De Ön már nem tud akkorát változni, hogy ne gondoljam őszinte meggyőződéssel: Ön nem ide való.

Nemes Gábor

Hírek

Rabszolgatörvény

Rabszolgatörvény

Vegyük vissza a rendelkezést saját sorsunk felett!
A kormány újabb módosításokat megszavaztatni a Munka törvénykönyveében, ezzel tovább rontava a munkavállalók helyzetét. 2010 óta több olyan intézkedés született, mely a dolgozók kiszolgáltatottságát növelte, érdekérvényesítő képességét pedig csökkentette. Először lehetetlenné tették a sztrájkot, megfosztva ezáltal a munkavállalókat alapvető joguktól, majd módosításra került az Mt. Az elrendelhető túlóra 144 óráról 300-ra nőtt. De ez sem volt elég. Több egyéb szigorítás mellett, mint például a 3 éves munkaidőkeret beveztése, 400 óra többletmunka elrendelését teszi lehetővé. Teszi ezt anélkül, hogy egyeztetne az érintettekkel. Érdemben utólag sem hallgatja meg a tiltakozásokat. Ezt megelőzően a cafeteriát gyakorlatilag megszüntette, elvéve azokat az elemeket is, melyeket a közelmúltban belerakott.
Amíg Európában csökken a munkaidő, Magyarországon növekszik. A dolgozóknak rendes munkavégzés mellett kell megkeresni a szükséges bért, nem pedig rákényszeríteni őket, hogy rabszolga módjára akár évi ötven nappal többet dolgozzanak! Vegyük saját kezünkbe sorsunk irányítását, ne döntsenek a fejünk felett rólunk azok, akik soha nem végeztek munkát! Ha nem lépünk, minden bizonnyal folytatódik a kizsákmányolás, további megszorításokkal!
Lépjünk fel együtt, mutassuk meg, van szolidaritás a 4,5 millió munkavállaló között! Tüntessünk közösen december 8-án, szombaton 10 órától! Találkozzunk a Jászai Mari téren! aki tud, jöjjön el, vessünk véget közössen ennek az ámokfutásnak! Mutassuk meg az erőnket, mert ez a hatalom csak az erő szavát érti! Együtt erősebbek vagyunk!

 

 

Bértárgyalás 2019

Bértárgyalás 2019

Béremelés 2019.

A mai napon Állandó Bizottsági ülésen egyeztett a munkáltató a munkavállalói oldal képviselőivel. A bértárgyalásokat plenáris ülésen kívánja megkezdeni, előzetesen azonban szeretne egyeztetéseket folytatni az ÁB keretein belül, ahol megállapodás születhet a sarokszámokról, megismerheti a szakszervezeti bérigényt és a továbbiakban átbeszélhetjük a későbbi megállapodás részleteit.

Egyelőre azonban kiajánlás hiányában sarokszámokról nem beszélhetünk. A felek megfogalmazták: a gyors lezárásban érdekeltek, közös cél, hogy januárban már az emelt béreket fizessék ki.